Impresii despre Klipsch R-820F in mansarda mea
Dupa cam patru luni de rodaj, nenumarate repozitionari si tratare acustica a camerei pot spune ca am reusit sa obtin audio "nirvana" dupa placul meu :)
Ca si celelalte boxe Klipsch ele sunt foarte dinamice cu redarea "live" a muzicii, ai simtul prezentei in fata scenei sau in studiou.
Imaginea vocei este foarte clara / detaliata, pozitionata pe centru, bine conturata.
Mediile si inaltele (in special vocea feminina) nu sunt "tipatoare / aspre" la un volum mai mare, spre deosebire de Klipsch RB-61 ce le ascultam inainte. Aceasta a fost una din cauze de ce nu am optat pentru mult laudatul RP-8000F care are tweeter din Titanium si difuzorul de medii din Cerametallic ca si RB-61. Insa poate gresesc, caci nu am avut posibilitatea sa le ascult, in special in setup-ul meu nou.
In mansarda mea sound stage la R-820F este aproape holografic (3D), cu o buna separare si "layering" a instrumenelor, destul de larg atat pe latime cat si in adancime (desigur depinde de inregistrare si mastering). Boxele virtual dispar si sound stage apare dupa boxe in adincime la vreo 1.5m si se extinde putin si in latime dupa boxe (cam 0.5m). La unele inregistrari se extinde si pe lateral la nivelul punctului de auditie si in spate (efect out of phase).
Basul este bine controlat, nu este exagerat, destul de rapid insa mai mult spre lent/moale.
Eu am extins basul cu un subwoofer SVS PB-1000 Pro, care poate fi controlat de la distanta. El mai adauga volum si dinamica.
Pentru a obtine un sound stage in adancime am pozitionat boxele la 210cm de peretele din fata (pana la centrul difuzoarelor), si 180 cm de la peretii laterali pentru reducerea basului "parazitar". Distanta dintre boxe este de 220cm, si 200cm pana la punctul de auditie. Distanta de la peretele din spate pana la punctul de auditie este de 160cm. Camera este la mansarda cu tavanul inclinat si are dimensiunile de 530cm pe lungime si 460cm latime, are 200cm intaltime la punctul cel mai inalt si 100cm cel mai jos. Stiu ca dimensiunile nu sunt ideale insa am reusit pana la urma sa tratez acustic camera prin adaugare a doua canapele, covor, si panouri de absorbtie pe lateral si tavan (first reflection point) si in colturi (bass trap).
Boxele sunt inclinate (toe in) cam la 20 grade, prin care am obtinul echilibrul intre voce clara/centrata si sound stage larg.
Echipamente folosite:
- Amplificator cu DAC integrat: Marantz PM6006;
- Streamer (Tidal...): BlueSound Node (2021), conectat prin cablu coaxial la amplificator;
- Audio Player (flac...): PopCorn Hour A41, cablu optic la amplificator;
- Video Player (youtube, tidal...): Xiaomi Mi Tv Box S, cablu optic la amplificator;
- Subwoofer principal: SVS PB-1000 Pro, conectat la iesirea speakers B la amplificator. Crossover setat la 60Hz (cu -18db), volum -7;
- Subwoofer secundar: Jamo Sub 250, conectat in paralel de la iesirea B. Pe acesta il pornesc (cu buton si priza smart) doar cand am nevoie de bas si mai extins. Crossover setat la 40Hz, volum 80%.
Comentarii
Trimiteți un comentariu